2021-03-27 10:51:58• hírek • Bede Emőke

Váratlan fordulat: szabadon távozhat a volt feleségét megtámadó férfi

Képünk illusztráció. Forrás: Flickr.com / ssalonso
Képünk illusztráció. Forrás: Flickr.com / ssalonso

Meglepő fordulat következett be annak a Szatmár megyei férfinak az ügyében, akit első körben minősített emberölési kísérlettel vádoltak meg azután, hogy autójával szándékosan belehajtott egy másik kocsiba, melyben felesége ült.

Maga a bűncselekmény, mellyel az 51 éves férfit megvádolták, 2020. április 16-án történt, amikor a szóban forgó személy, abban a reményben, hogy kibékülhetnek, hazalátogatott Vámfaluba a volt feleségéhez. A házasság egyébként a férj hűtlensége miatt bomlott fel, mi több, 2019 októberében a nő egy távoltartási végzést is kért a volt férje ellen. A férfi tervei azonban nem úgy alakultak, ahogy szerette volna, épp ezért dühbe gurult, szidalmazta a nőt, majd azt a kocsit is visszakövetelte, melyet állítólag ő vásárolt. Nem meglepő módon a heves vita eredménytelenül zárult, a férfi fenyegetőzve hagyta el a házat - számol be az esetről a bihorjust.ro.


Mivel a férfi viselkedése és fenyegetései megijesztették, a nő azonnal tárcsázta a 112-es segélyhívót és bejelentést tett. A helyszínre kiérkezett egy rendőregység, majd röviddel később maga a férfi is újra felbukkant. Utóbbit olyannyira felbőszítette, hogy az asszony kihívta a rendőrséget, hogy a járőrök előtt többször is halálosan megfenyegette volt feleségét. Megöllek. Felgyújtom a kocsidat. El foglak gázolni – hangzott el a helyszínen. A dühtől tajtékzó férfi végül ismét hazament, háza nem sokkal odább, ugyanabban az utcában volt.


A rendőrök ezt követően elindultak vissza az őrsre, a megfenyegetett nőt pedig arra kérték, tartson velük, hogy elkészíthessék a szükséges dokumentumokat. Ennek megfelelően az asszony és menye beszálltak a családi autóba, majd a rendőrök szolgálati autója után szegődtek, ám ahogy elhaladtak a volt férj háza előtt, a férfi is beindította odakint parkoló autóját és belehajtott a nő kocsijába. A hatóság emberei megpróbálták feltartóztatni, viszont a támadónak sikerült kikerülni a szolgálati autót, és ismét telibe találta a célpontot. A rendőröknek csak a második ütközést követően sikerült feltartóztatni az illetőt.


Az elkövető volt felesége a fején sérült meg, melynek okán kórházba szállították. Mint kiderült, sérülései nem voltak életveszélyesek, viszont legalább 7-8 napos egészségügyi ellátást tettek szükségessé. A nő fiának élettársa, ki vele egy autóban utazott az incidens pillanatában, szerencsére épségben megúszta a balesetet.


A minősített emberölési kísérlet és a távoltartási végzés megszegése miatt bíróság elé állított férfi nem meglepő módon kérelmezte, hogy az ellene felhozott vádat változtassák testi sértésre. Ügyvédje a kérés alátámasztása érdekében hangsúlyozta, hogy a vádlott csupán egészen kicsi erővel hajtott neki a volt felesége kocsijának, mely arra enged következtetni, hogy mindezt nem emberölési szándékkal tette, csak egyszerűen dühös volt a nő visszautasítása és az autó tulajdonjoga felett folytatott vita miatt. A védő Newton törvényeit idézve elmondta, hogy ha az alperes valóban a volt felesége halálát kívánta volna, akkor a cél érdekében jóval magasabb sebességgel hajtott volna neki a kocsinak, viszont ez nem így volt, hisz a két gépjárműben csupán minimális kár keletkezett, az ütközés ereje még a légzsákokat sem hozta működésbe – érvelt az ügyvéd.


A Szatmár Megyei Törvényszék elutasította a védelem által felhozott érveket mondván, ha a vádlotton múlik, a nő könnyedén életét veszthette volna. Hogy ez nem így lett, az csupán olyan, a férfitól teljesen független okoknak köszönhető, mint a nő elhelyezkedése az autóban, testének reakciója az ütközésre, illetve a rendőri szervek közbelépése. Mindezek fényében a törvényszék 2020. október 16-án 5 év 2 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a férfit, aki azonban nem hagyta annyiban az ügyet s megfellebbezte a döntést.


Az ügy ezt követően a Nagyváradi Ítélőtábla elé került, mely nem értett egyet a szatmári törvényszékkel, a vádat minősített emberölési kísérletről testi sértésre enyhítette. Előzetes feljelentés hiányában a bíró elrendelte a büntetőeljárás megszüntetését és hatályon kívül helyezte a több évnyi szabadságvesztésről szóló ítéletet is. Csupán a távoltartási végzés megszegése miatt kiszabott, 6 hónapos szabadságvesztésről szóló döntés maradt érvényben, viszont mivel az ítélőtábla figyelembe vette az előzetes letartóztatásban és házi őrizetben töltött több mint 7 hónapot, így e büntetés is végrehajtottnak tekintendő – magyarán szólva a férfi szabadon távozhatott a tárgyalóteremből. Az ítélet jogerős.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: